Οδηγίες διατροφής

Υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες οι οποίες προκαλούν αποκόλληση των ορθοδοντικών συσκευών καθώς και αύξηση του κινδύνου πρόκλησης οδοντικών νόσων. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις λόγω των αποκολλημένων συσκευών.

Θυμηθείτε ότι, τα δόντια μετακινούνται καλύτερα και ασφαλέστερα σε ένα υγιές περιβάλλον και σε άτομα με άριστη στοματική αλλά και γενική υγεία. Φροντίστε να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και πλήρη διατροφή.


Ενδεχόμενος κίνδυνος στα δόντια και τα ούλα

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με ακίνητους μηχανισμούς πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση τροφών και ποτών τα οποία έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας ότι μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια.

Κολλώδεις τροφές πρέπει να αποφεύγονται καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο της τερηδονικής νόσου αλλά και της αποκόλλησης των ορθοδοντικών μηχανισμών. Τέτοιου είδους κολλώδεις τροφές εισέρχονται ανάμεσα στα "σιδεράκια" και παραμένουν στα δόντια σας για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Εάν καταναλώνονται τροφές ή αναψυκτικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προτείνουμε να γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μόνο μια φορά την ημέρα.

Συστήνεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα καλό είναι να περιλαμβάνουν τροφές χωρίς ζάχαρη και εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη οδοντόβουρτσα τότε αμέσως μετά να γίνεται γρήγορο ξέπλυμα του στόματος.


Ενδεχόμενος κίνδυνος στα "σιδεράκια" σας

Τα "σιδεράκια" είναι προσκολλημένα στην επιφάνεια των δοντιών με μια ειδική κόλλα που συνήθως ανθίστανται στις δυνάμεις της μάσησης. Ωστόσο, τα σιδεράκια ενδέχεται να ξεκολλήσουν και τα σύρματα να παραμορφωθούν ή και να σπάσουν κατά τη μάσηση συγκεκριμένων τροφών.

Σκληρές τροφές όπως ξηροί καρποί, καραμέλες, ποπ-κορν κλπ ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα «σιδεράκια» σας και πρέπει να αποφεύγονται.

Η μάσηση πάγου, μολυβιών και νυχιών μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς σας. Τροφές όπως ολόκληρα μήλα , ωμά καρότα και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα υγιεινά αλλά πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μην οδηγήσουν σε ζημιά των ορθοδοντικών αγκυλίων.

Η μάσηση τσίχλας, καραμέλας ή σκληρού ψωμιού ενδέχεται να λυγίσουν και παραμορφώσουν τα ορθοδοντικά σύρματα προκαλώντας καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της θεραπείας σας κι επιπλέον επισκέψεις για επιδιόρθωσή τους.

Παρακαλούμε μη διστάσετε να μας ρωτήσετε σε περίπτωση που έχετε απορίες σχετικά με τους διατροφικούς περιορισμούς ή την επιλογή κατάλληλων τροφών προς κατανάλωση.

Οι παρακάτω τροφές μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα βλαπτικές στα δόντια σας για όσο φοράτε "σιδεράκια":

• Κολλώδεις τροφές και αντίστοιχα γλυκά
• Σκληρές τροφές και αντίστοιχα γλυκά
• Συχνή κατανάλωση όξινων
• Αναψυκτικά
• Ποπ-κορν
• Ξηροί καρποί
• Τσίχλες