Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι η διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας;

Σεπ 30th, 2014

Η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ανά περίπτωση και κυμαίνεται από 4 μήνες έως και 2,5 χρόνια.

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας επηρεάζεται από το βαθμό της ορθοδοντικής ανωμαλίας, το στάδιο της σκελετικής ανάπτυξης καθώς και από το επίπεδο συνεργασίας του ασθενούς.

Η συνεπής παρουσία στις προγραμματισμένες επισκέψεις, η τήρηση των οδηγιών των ορθοδοντικών, καθώς και το επίπεδο στοματικής υγιεινής μπορούν να συντομεύσουν σε μεγάλο βαθμό την ορθοδοντική θεραπεία.  

Ποια είναι τα ωφέλη μιας πρώτης φάσης ορθοδοντικής θεραπείας για το παιδί μου;

Σεπ 30th, 2014

Tα περισσότερα παιδιά, στην ηλικία των 7 ετών, βρίσκονται στη φάση του μικτού οδοντικού φραγμού, κατά τη διάρκεια του οποίου λειτουργούν ταυτόχρονα νεογιλά (παιδικά) και μόνιμα δόντια.

Σε αυτό το στάδιο της διάπλασης του οδοντικού φραγμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών, θα πρέπει να γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος.

Προβλήματα όπως η σταυροειδής σύγκλειση, η έλλειψη ή απώλεια χώρου για την ανατολή μονίμων δοντιών, οι βλαβερές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου), μπορεί να αντιμετωπιστούν ευκολότερα, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη σημαντικότερων προβλημάτων αργότερα και καθιστώντας πιο εύκολη τη συνολική ορθοδοντική θεραπεία όταν θα έχει ανατείλει το σύνολο των μόνιμων δοντιών. 

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουμε ως γονείς;

Σεπ 30th, 2014
 • Παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου / πιπίλας πέραν της ηλικίας των 4 ετών.
 • Τερηδονισμός και πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών.
 • Στοματική αναπνοή (οι αδενοειδής εκβλαστήσεις "κρεατάκια" μπορεί να είναι ένα σημάδι, όπως και συχνά επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και άσθμα).
 • Αδυναμία σύγκλεισης χειλιών (είτε λόγω παρεμβολής δοντιών είτε λόγω αδύναμου μυϊκού τόνου).
 • Αυξημένη "πρόταξη", όπου τα πάνω μπροστινά δόντια φαίνεται να "πετάνε".
 • Το παιδί παραπονιέται για πόνο πίσω από τα άνω πρόσθια δόντια.

Πότε γίνεται ο πρώτος έλεγχος;

Σεπ 30th, 2014

Καλό είναι να εξετάζει τα παιδιά ορθοδοντικός στην ηλικία των 7 ετών.

Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση τότε, παρά μόνο σε περιπτώσεις σκελετικών ή/και λειτουργικών δυσαρμονιών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα μελλοντικά (π.χ. οπίσθια θέση άνω γνάθου, σταυροειδής σύγκλειση με μετατόπιση της κάτω γνάθου στο κλείσιμο).

Ο ορθοδοντικός δημιουργεί έπειτα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη (και συντομότερη για το παιδί) αντιμετώπιση της εκάστοτε περίπτωσης.

Γιατί η ορθοδοντική είναι σημαντική για μένα;

Σεπ 30th, 2014

Υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολυάριθμες μελέτες οι οποίες τονίζουν τη σημασία ενός ελκυστικού χαμόγελου σε κάθε πτυχή της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο έρχεται σε πλήρη αρμονία σε σχέση με το σκελετικό υπόβαθρο, τα μαλακά μόρια αλλά και την κατατομή (προφίλ) του ατόμου, δίνει όχι μόνο αυτοπεποίθηση αλλά και τον καλύτερο τρόπο να εξωτερικεύει κανείς τα θετικά του συναισθήματα.  Εκτός από τα σημαντικά και πολύπλευρα κοινωνικά οφέλη της ορθοδοντικής, υπάρχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη μακροβιότητα των δοντιών.

Με τη συμβολή της ορθοδοντικής, τα δόντια τοποθετούνται στη σωστή θέση μεταξύ τους, καθιστώντας τη στοματική υγιεινή από την πλευρά του ασθενούς πολύ πιο εύκολη. Αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει δυσκολία στη σωστή  και ολοκληρωμένη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας σε συνωστισμένους οδοντικούς φραγμούς , ενισχύει την υγεία των δοντιών καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή σε βλάβες τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Η ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με τη σωστή διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη μακροβιότητα του οδοντικού φραγμού.

Που βρισκόμαστε

 • Κλεοπάτρα - Ξένια Κυπαρισσίδου, Βριλήσσια
  "Αποφάσισα σε μεγάλη ηλικία (στα 41 μου) να κάνω ορθοδοντική μόλις συνειδητοποίησα πως αποφεύγω να κοιτάξω στο καθρέφτη τα δόντια μου. Δύσκολη περίπτωση καθώς πέρα από το ότι τα δόντια μου ήταν πολύ συνωστισμένα και περιοδοντικά, ήμουν και από τους ασθενείς που τρέμουν κυριολεκτικά την οποιαδήποτε επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη κουβέντα του γιατρού στο τηλέφωνο: "Το παν είναι να περάσεις την πόρτα του ιατρείου". Έτσι και έγινε, με το που πέρασα την πόρτα όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ ευχάριστα. Σε ένα χρόνο θα έχεις ίσια δόντια μου είπε ο γιατρός, χωρίς εξαγωγές δοντιών. Και πράγματι σε ένα χρόνο ακριβώς το χαμόγελό μου είχε μεταμορφωθεί κυριολεκτικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο γιατρός ήταν κυριολεκτικά ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία ή τυχόν διόρθωση μπορούσε να προκύψει και όλα αυτά σε ένα υπερσύγχρονο πεντακάθαρο ιατρείο. Κώστα το ευχαριστώ είναι λίγο!!!!"  
 • Βασίλης Θεοδώρου, 13 ετών, Μεταμόρφωση Αττικής
  "Νιώθω υπέροχα με το καινούριο χαμόγελό μου. Είχα κενά στα δόντια και ο τρόπος που έκλεινα τις γνάθους μου δεν ήταν σωστός. Ξεκινήσαμε με ένα κινητό μασελάκι και έπειτα με διάφανα σιδεράκια. Η θεραπεία ήταν πιο σύντομη από ότι περίμενα. Όλοι στο Athens Orthodontics ήταν φιλικοί και ο κος Τζαμάλας ήταν πάντα εκεί για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μου. Έχω ήδη προτείνει το ιατρείο σε συγγενείς και φίλους μου. Σας ευχαριστώ όλους στο Athens Orthodontics για το υπέροχο χαμόγελό μου."
 • Χριστίνα Κασιμάτη, 31 ετών, Βρiλήσσια
  "Πριν επισκεφτώ τον ορθοδοντικό ,ήμουν διστακτική στην ιδέα να βάλω σιδεράκια λόγω ηλικίας και κυρίως για αισθητικούς λόγους. Μόλις όμως τονεπισκέφτηκα και συζητήσαμε,με κέρδισε αμέσως αφενός ως άψογος επαγγελματίας,αφαιτέρου ως εξαιρετικός ανθρωπος. Τελικά πήρα την σωστή απόφαση, καθώς η διαδικασία ήταν ανώδυνη καθ'όλη την διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος πέρασε γρήγορα, έχοντας στο τέλος μια τέλεια και υγιή οδοντοστοιχία. Τον ευχαριστώ θερμά που μου χάρισε ενα τέλειο χαμόγελο."