Οδηγίες διατροφής

Υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες οι οποίες προκαλούν  αποκόλληση των ορθοδοντικών συσκευών καθώς και αύξηση του κινδύνου πρόκλησης οδοντικών νόσων. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις λόγω των αποκολλημένων συσκευών.

Θυμηθείτε ότι, τα δόντια μετακινούνται καλύτερα και ασφαλέστερα σε ένα υγιές περιβάλλον και σε άτομα με άριστη στοματική αλλά και γενική υγεία. Φροντίστε να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και πλήρη διατροφή.

 

Ενδεχόμενος κίνδυνος στα δόντια και τα ούλα

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με ακίνητους μηχανισμούς πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση τροφών και ποτών τα οποία έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας ότι μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια.

Κολλώδεις τροφές πρέπει να αποφεύγονται καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο της τερηδονικής νόσου αλλά και της αποκόλλησης των ορθοδοντικών μηχανισμών. Τέτοιου είδους κολλώδεις τροφές εισέρχονται ανάμεσα στα "σιδεράκια" και παραμένουν στα δόντια σας για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Εάν καταναλώνονται τροφές ή αναψυκτικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη,  προτείνουμε να γίνεται αυτό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μόνο μια φορά την ημέρα.

Συστήνεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά την κατανάλωσή τους .

Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα καλό είναι να περιλαμβάνουν τροφές χωρίς ζάχαρη και εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη οδοντόβουρτσα τότε αμέσως μετά να γίνεται γρήγορο ξέπλυμα του στόματος.
 

Ενδεχόμενος κίνδυνος στα "σιδεράκια" σας

Τα "σιδεράκια" είναι προσκολλημένα στην επιφάνεια των δοντιών με μια ειδική κόλλα που συνήθως ανθίστανται στις δυνάμεις της μάσησης. Ωστόσο, τα σιδεράκια ενδέχεται να ξεκολλήσουν και τα σύρματα να παραμορφωθούν ή και να σπάσουν κατά τη μάσηση συγκεκριμένων τροφών.

Σκληρές τροφές όπως ξηροί καρποί, καραμέλες, ποπ-κορν κλπ ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στα «σιδεράκια» σας και πρέπει να αποφεύγονται.

Η μάσηση πάγου, μολυβιών και νυχιών μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς σας. Τροφές όπως ολόκληρα μήλα , ωμά καρότα και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα υγιεινά αλλά πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μην οδηγήσουν σε ζημιά των ορθοδοντικών αγκυλίων.

Η μάσηση τσίχλας, καραμέλας ή σκληρού ψωμιού ενδέχεται να λυγίσουν και παραμορφώσουν τα ορθοδοντικά σύρματα προκαλώντας καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της θεραπείας σας κι επιπλέον επισκέψεις για επιδιόρθωσή τους.

Παρακαλούμε μη διστάσετε να μας ρωτήσετε σε περίπτωση που έχετε απορίες σχετικά με τους διατροφικούς περιορισμούς ή την επιλογή κατάλληλων τροφών προς κατανάλωση.

Οι παρακάτω τροφές μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα βλαπτικές στα δόντια σας για όσο φοράτε "σιδεράκια":

 • Κολλώδεις τροφές και αντίστοιχα γλυκά
 • Σκληρές τροφές και αντίστοιχα γλυκά
 • Συχνή κατανάλωση όξινων
 • Αναψυκτικά
 • Ποπ-κορν
 • Ξηροί καρποί
 • Τσίχλες

 

Που βρισκόμαστε

 • Κλεοπάτρα - Ξένια Κυπαρισσίδου, Βριλήσσια
  "Αποφάσισα σε μεγάλη ηλικία (στα 41 μου) να κάνω ορθοδοντική μόλις συνειδητοποίησα πως αποφεύγω να κοιτάξω στο καθρέφτη τα δόντια μου. Δύσκολη περίπτωση καθώς πέρα από το ότι τα δόντια μου ήταν πολύ συνωστισμένα και περιοδοντικά, ήμουν και από τους ασθενείς που τρέμουν κυριολεκτικά την οποιαδήποτε επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη κουβέντα του γιατρού στο τηλέφωνο: "Το παν είναι να περάσεις την πόρτα του ιατρείου". Έτσι και έγινε, με το που πέρασα την πόρτα όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ ευχάριστα. Σε ένα χρόνο θα έχεις ίσια δόντια μου είπε ο γιατρός, χωρίς εξαγωγές δοντιών. Και πράγματι σε ένα χρόνο ακριβώς το χαμόγελό μου είχε μεταμορφωθεί κυριολεκτικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο γιατρός ήταν κυριολεκτικά ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία ή τυχόν διόρθωση μπορούσε να προκύψει και όλα αυτά σε ένα υπερσύγχρονο πεντακάθαρο ιατρείο. Κώστα το ευχαριστώ είναι λίγο!!!!"  
 • Βασίλης Θεοδώρου, 13 ετών, Μεταμόρφωση Αττικής
  "Νιώθω υπέροχα με το καινούριο χαμόγελό μου. Είχα κενά στα δόντια και ο τρόπος που έκλεινα τις γνάθους μου δεν ήταν σωστός. Ξεκινήσαμε με ένα κινητό μασελάκι και έπειτα με διάφανα σιδεράκια. Η θεραπεία ήταν πιο σύντομη από ότι περίμενα. Όλοι στο Athens Orthodontics ήταν φιλικοί και ο κος Τζαμάλας ήταν πάντα εκεί για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μου. Έχω ήδη προτείνει το ιατρείο σε συγγενείς και φίλους μου. Σας ευχαριστώ όλους στο Athens Orthodontics για το υπέροχο χαμόγελό μου."
 • Χριστίνα Κασιμάτη, 31 ετών, Βρiλήσσια
  "Πριν επισκεφτώ τον ορθοδοντικό ,ήμουν διστακτική στην ιδέα να βάλω σιδεράκια λόγω ηλικίας και κυρίως για αισθητικούς λόγους. Μόλις όμως τονεπισκέφτηκα και συζητήσαμε,με κέρδισε αμέσως αφενός ως άψογος επαγγελματίας,αφαιτέρου ως εξαιρετικός ανθρωπος. Τελικά πήρα την σωστή απόφαση, καθώς η διαδικασία ήταν ανώδυνη καθ'όλη την διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος πέρασε γρήγορα, έχοντας στο τέλος μια τέλεια και υγιή οδοντοστοιχία. Τον ευχαριστώ θερμά που μου χάρισε ενα τέλειο χαμόγελο."