Επείγοντα Περιστατικά

Αναφέρονται τα επείγοντα-έκτακτα περιστατικά κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται εύκολα στο επόμενο προκαθορισμένο ραντεβού σας.

Παγιδεύεται φαγητό ανάμεσα στο σιδεράκια μου
Δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό,ωστόσο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή αμηχανία στον ασθενή που φοράει σιδεράκια. Αντιμετωπίζεται εύκολα με βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα.
Τα ούλα μου ματώνουν καθώς τα βουρτσίζω
Αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης νήματος σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή/ουλίτιδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αιμορραγία συνήθως υποδηλώνει ότι δεν καθαρίζεται όπως θα έπρεπε η συγκεκριμένη περιοχή κατά το βούρτσισμα.
Τα μεταλλικά συρματάκια και τα μικρά λαστιχάκια βγήκαν από τη θέση τους
Αν βγει από τη θέση του ένα λαστιχάκι, θα πρέπει να σταματήσετε τα μεγαλύτερα λαστιχάκια που σας έχουν δώσει οι ορθοδοντικοί σας να φοράτε.
Αν η μεταλλική πρόσδεση εξέχει και πληγώνει στο χείλος ή το μάγουλό, μπορείτε να την σπρώξετε στην θέση της με την άκρη μιας μπατονέτας ή να τοποθετήσετε σιλικονούχο κεράκι ώστε να εξαλείψετε τον ερεθισμό.
Αισθάνομαι πόνο κατά τη μάσηση αφού έβαλα τους μηχανισμούς
Είναι φυσιολογική μία αίσθηση ενόχλησης για δύο με τρείς μέρες αφότου τοποθετηθούν τα σιδεράκια ή οι διαφανείς νάρθηκες στα δόντια . Η ενόχληση αυτή κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι εντονότερη και είναι φυσιολογική και προσωρινή. Συνιστάται η κατανάλωση μαλακών τροφών και στοματικές πλύσεις με ζεστό αλατούχο νερό. Για τις πρώτες 2 με 3 ημέρες,  ενδείκνυται η λήψη κάποιου απλού παυσίπονου όπως Depon, Panadol, Apotel κ.α.
Έχω πληγές εσωτερικά από τα χείλη και τα μάγουλα
Λόγω της άμεσης επαφής με τα χείλη και τα μάγουλα, οι μεταλλικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε μαλακούς ιστούς. Αυτό πολλές φορές είναι ενοχλητικό για τον ασθενή και η λύση είναι μια μικρή ποσότητα κεριού θα ανακουφίσει καθώς προφυλάσσει την περιοχή μεταξύ μετάλλου και στόματος.
Δεν υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που καταπιείτε το κερί καθώς είναι αβλαβές.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενόχληση υποχωρεί μετά από λίγες μέρες αφού ο μαλακός ιστός "σκληραίνει" και συνηθίζει την παρουσία των ορθοδοντικών μηχανισμών.
Για τον αποτελεσματικό καθαρισμό, ανακούφιση και επιτάχυνση της επούλωσης των μικροτραυματισμών και των ερεθισμάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα ακόλουθα: Piralvex, Unisept ή Aloclair.
Έχει ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι
Εάν αισθανθείτε ότι κάποιο σιδεράκι έχει αποκολληθεί από τη θέση του, επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό ώστε να προγραμματίσουμε κάποια επίσκεψη στην κλινική μας.
Εάν σας έχουμε δώσει διαγναθικά "λαστιχάκια" σταματήστε αμέσως την εφαρμογή τους μέχρι να προσέλθετε στο ιατρείο για την επανασυγκόλληση του ορθοδοντικού μηχανισμού.
Έσπασε ένα κομμάτι από τα σιδεράκια ή από το μασελάκι μου
Αφαιρέστε το από το στόμα και τηλεφωνήστε μας για να προγραμματίσουμε επίσκεψη επιδιόρθωσης. Εάν πρόκειται για μασελάκι μην ξεχάσετε να το φέρετε μαζί σας στο ιατρείο.
Έχασα το μασελάκι μου
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να το αντικαταστήσουμε το συντομότερο έτσι ώστε να μην υπάρξει υποτροπή του αποτελέσματος.
Κατάπια ένα κομμάτι από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς μου
Συμβαίνει ιδιαίτερα σπάνια. Παραμείνετε ήρεμοι. Το πιο πιθανό είναι να περάσει από το στομάχι και μετά να αποβληθεί από το σώμα. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή,θα πρέπει να μας ειδοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

Που βρισκόμαστε

  • Κλεοπάτρα - Ξένια Κυπαρισσίδου, Βριλήσσια
    "Αποφάσισα σε μεγάλη ηλικία (στα 41 μου) να κάνω ορθοδοντική μόλις συνειδητοποίησα πως αποφεύγω να κοιτάξω στο καθρέφτη τα δόντια μου. Δύσκολη περίπτωση καθώς πέρα από το ότι τα δόντια μου ήταν πολύ συνωστισμένα και περιοδοντικά, ήμουν και από τους ασθενείς που τρέμουν κυριολεκτικά την οποιαδήποτε επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη κουβέντα του γιατρού στο τηλέφωνο: "Το παν είναι να περάσεις την πόρτα του ιατρείου". Έτσι και έγινε, με το που πέρασα την πόρτα όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ ευχάριστα. Σε ένα χρόνο θα έχεις ίσια δόντια μου είπε ο γιατρός, χωρίς εξαγωγές δοντιών. Και πράγματι σε ένα χρόνο ακριβώς το χαμόγελό μου είχε μεταμορφωθεί κυριολεκτικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας ο γιατρός ήταν κυριολεκτικά ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία ή τυχόν διόρθωση μπορούσε να προκύψει και όλα αυτά σε ένα υπερσύγχρονο πεντακάθαρο ιατρείο. Κώστα το ευχαριστώ είναι λίγο!!!!"  
  • Βασίλης Θεοδώρου, 13 ετών, Μεταμόρφωση Αττικής
    "Νιώθω υπέροχα με το καινούριο χαμόγελό μου. Είχα κενά στα δόντια και ο τρόπος που έκλεινα τις γνάθους μου δεν ήταν σωστός. Ξεκινήσαμε με ένα κινητό μασελάκι και έπειτα με διάφανα σιδεράκια. Η θεραπεία ήταν πιο σύντομη από ότι περίμενα. Όλοι στο Athens Orthodontics ήταν φιλικοί και ο κος Τζαμάλας ήταν πάντα εκεί για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία μου. Έχω ήδη προτείνει το ιατρείο σε συγγενείς και φίλους μου. Σας ευχαριστώ όλους στο Athens Orthodontics για το υπέροχο χαμόγελό μου."
  • Χριστίνα Κασιμάτη, 31 ετών, Βρiλήσσια
    "Πριν επισκεφτώ τον ορθοδοντικό ,ήμουν διστακτική στην ιδέα να βάλω σιδεράκια λόγω ηλικίας και κυρίως για αισθητικούς λόγους. Μόλις όμως τονεπισκέφτηκα και συζητήσαμε,με κέρδισε αμέσως αφενός ως άψογος επαγγελματίας,αφαιτέρου ως εξαιρετικός ανθρωπος. Τελικά πήρα την σωστή απόφαση, καθώς η διαδικασία ήταν ανώδυνη καθ'όλη την διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος πέρασε γρήγορα, έχοντας στο τέλος μια τέλεια και υγιή οδοντοστοιχία. Τον ευχαριστώ θερμά που μου χάρισε ενα τέλειο χαμόγελο."